Köksfunderingar

En plats att ta ut svängarna

Rösträtt med villkor

| Inga kommentarer

För mig, som svensk med klassisk skolning i parlamentarism och utjämningsmandat – jodå, det fanns en tid när jag kunde redogöra för hur den jämkade uddatalsmetoden fungerar – och alliansregeringar, är det mycket som är fascinerande med amerikanska val och dess vinnaren tar allt-regler. Spännande som en Champions League-final, om jämförelsen tillåts.

Men det är en sak jag har svårt att förstå, som framkom när jag följde presidentvalkampanjen i höstas: det verkar inte finnas någon som helst konsensus mellan partierna om vare sig att det är bra att många röstar eller att alla röster bör vara lika mycket värda. Tvärtom handlade mycket av diskussionerna innan valet om (huvudsakligen republikanska) påhitt för att göra det svårare att rösta, från att kräva att röstare måste kunna legitimera sig till att dra ner på vallokalernas öppettider. Och noggrant konstruerade gränser för valdistrikten ska säkerställa att de egna kandidaterna blir (om)valda utan besvär.

Inte heller förstår jag hur man kan arrangera ett nationellt presidentval där delstaterna uppenbarligen tillåts ha sina egna procedurer och rösträttsregler, men det finns sannolikt någon historisk förklaring någonstans i konstitutionen.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.